Sesbírali jsme recenze kvalitních rumů a sestavili z nich žebříček 7 nejlepších značek nebo spíše výrobců (palíren) rumu na světě. Nejspíš vás nepřekvapí, že vidíte známé názvy, ale už je to tak. Právě oni vyrábí kvalitní třtinové destiláty, kterým sí říká rum. Pojďte si v našem žebříčku vybrat, to co vás nejvíce zaujme. Tady totiž s výběrem nešlápnete vedle.

Jaké jsou nejlepší rumy?

Ron Zacapa

Rum Zacapa vznikl v roce 1976 na počest založení města Zacapa. Zacapa je město v Guatemale vzdálené asi 112 km od Guatemala City. Název Zacapa pochází z aztéckého jazyka nahuatl a znamená „na řece trávy“.

Lahodnou chuť Zacapy vytváří Lorena Vázquezová, jedna z mála mistryň v oboru lihovin na světě. Jedna z 25 nejvlivnějších žen roku 2015 podle People en Español. Více než 35 let působí jako Zacapa Master Blender.

Diplomatico

Lihovar Diplomático se nachází ve venezuelských Andách, tam pramení nejčistší řeky, z nichž se vyrábí ty nejlepší rumy. Jeho poloha byla vybrána také pro blízkost hlavních cukrovarů v regionu.

Diplomático je rum vyvinutý Maestros Roneros, kteří mají dlouholeté zkušenosti s kombinací moderních a tradičních destilačních postupů, aby vytvořili výjimečné rumy pro náročné. Každá kapka je prosycena aromatickou a vzácnou historií, která vyzařuje ze srdce a oslovuje to vaše.

Don Papa

Za jejím vznikem stojí Stephen Carroll, bývalý manažer společnosti Rémy Cointreau, který vytvořil Don Papa. Carroll slyšel příběhy o nejlepší cukrové třtině v zemi během cesty do Bacolodu. Rum vyráběný v různých částech Filipín se dříve destiloval jinde. Aby mohl vyrábět rum na ostrově Negros, kde je cukrová třtina považována za hlavní město cukrové třtiny v zemi, založil společnost Bleeding Heart Rum Company. Název Don Papa je odvozen od jména jednoho ze synů vůdce filipínské revoluce Papa Isia.

Don Papa Rum jsou bohatý, sladké, vyzrálý rum z jednoho ostrova na Filipínách, kde se drtí ta nejlepší cukrová třtina a vzniká lahodná, plná melasa. Po sklizni je dokončena fermentace a destilace rumu Don Papa, který pak Master blender s dokonalým uměním spojí v alchymii kouzel.

Plantation

Alexander Gabriel objevuje v roce 1989 Maison Ferrand, jednu z nejstarších lihovarnických společností v oblasti Cognacu. Dům má nezpochybnitelnou pověst, ale prodej vázne. Okamžitě ho to začne přitahovat a Alexandre Gabriel se s nadšením ponoří do specifik a řemesla výroby koňaku.

V 90. letech minulého století Alexandre Gabriel cestoval po Karibiku a hledal nejlepší rumy tohoto regionu. Plantation vznikla jako řemeslná sbírka rumů z nejlepších tropických terroirů. O patnáct let později, v roce 2012, Alexandre získává ocenění Master Rum Blender of the Year v soutěži Golden Rum Barrel Awards a je zvolen palírnou roku Americkým lihovarnickým institutem.

Cihuatán

V roce 2004 společnost Ingenio La Cabaña, výrobce cukru s dlouholetými zkušenostmi, založila v Salvadoru lihovar Cihuatán Rum jako součást své divize Ingenio La Cabaña. Lihovar se nachází v obci El Paisnal v Salvadoru a jeho název je odvozen od mayského města, které bylo později přeměněno na archeologické naleziště Cihuatán. nV roce 2014 firma podala žádost o ochrannou známku v USA; ta byla schválena v roce 2016.

V roce 2015 Cinzento uvedlo na trh svůj první rum Cihuatán Indigo 8 Years Old Rum, směs rumů starých osm až deset let. V roce 2020 získala společnost Cinzento dvojité zlato v soutěži The Fifty Best za rebranding expresů Indigo a Cinabrio, což znamenalo její první vítězství na mezinárodní lihovinové soutěži.

Bumbu rum

Na Barbadosu, kde se vyrábí Original Bumbu, není rum jen dalším nápojem. Je to původní rumový ostrov, kde byl rum vynalezen před 400 lety. Posledních několik století strávili Bajané zdokonalováním umění destilace a kombinování nejznámějšího vývozního artiklu této země. Ve společnosti Bumbu Rum Company vyrábíme naše rumy z kombinace nejkvalitnější cukrové třtiny, kterou můžeme najít. Naše rumy jsou mimořádně vyvážené a hladké, aniž by ztrácely na bohatosti nebo komplexnosti, i když jsme na ně trochu vysazení.

A.H.Riise

Rum A.H. Riise, Tranquebar Gin, London Dock Rum a Kronborg Aquavit byly spojeny do společnosti United Spirits Brands v roce 2016, kdy byl Albert Heinrich Riise jmenován lékárníkem na ostrově Svatý Tomáš v Dánské Západní Indii. V roce 2018, poté, co byla jeho nejznámější značka přejmenována na A.H. Riises Spirits , změnila firma svůj název na A.H. Riise Spirits.

Společnost vyrábí rumy již od roku 1819, kdy ji založil Alexander Heriot Riise. Pokračuje v jeho odkazu a stále vyrábí mnoho rumů podle původních receptur zakladatele. Její rumy jsou známé svou sladkou, výraznou ovocnou chutí a patří k nejoblíbenějším.

Recenze rumů

Adventní kalendář Rum
Recenze rumu

Adventní kalendář rum – 24 Days of Rum (recenze)

Na čokoládu vás zrovna neužije, ale rádi byste si v období Adventu zkrátili čekání na Vánoce? Pokud patříte mezi zaryté milovníky rumu, kteří nepohrdnou jak osvědčenou klasikou, tak i méně známými kousky, skvělou volbou je rumový adventní kalendář 24 Days of Rum, na který se podíváme v dnešní recenzi.  Co je rumový adventní kalendář?  Jak…

Rum Professore Recenze
Recenze rumu

Rum Professore recenze

Rum Professore je jemný, komplexní rum, který je ideální k popíjení čistý nebo s ledem. Tento rum má tóny vanilky, karamelu a opečeného dubu, což z něj činí ideální pití po večeři. Kde získává Professore svou chuť? Chuť rumu Profesoare pochází z kombinace kotlíkové a kolonové destilace a také z míchání s jinými kvalitními rumy,…

Recenze rumu

Rum Brugal 1888 – hladší a silnější rum (recenze)

Rum Brugal 1888 je rum, který zraje 25 let. Poskytuje elegantní vůni s tóny vanilky a kokosu, stejně jako s nádechem pomerančové kůry, kávových zrn a tabákových listů. Chuť je jemná, ale výrazná. Chuť tohoto rumu vychází ze směsi šťávy z cukrové třtiny a melasy. Rum Brugal 1888 je také jedním z mála rumů, které…