Mojito je další nekomplikovaný koktejl na přípravu s několika přísadami: rum, máta, limetka, cukr a soda. Málokdy najdeme tak osvěžující nápoj jako mojitos. Tato kompozice byla vyvinuta na Kubě a kolem 80. let se stala extrémně populární po celém světě. Dnes je mojito jedním z nejmódnějších tropických nápojů.

Ve zmíněném koktejlu máta a limetková šťáva zdůrazňují chuť rumu. Pokud chceme dělat výjimečně lahodná mojita, můžeme sáhnout po jedné z exkluzivních značek tohoto alkoholu, např. Cruzan nebo Appleton. V tomto okamžiku stojí za zmínku, že obecně by se na výrobu nápojů měl používat kvalitní rum.

Mojito (Mohito) – Recept na drink

Ingredience na Mojito:

  • 40 ml bílého rumu
  • 20 ml cukrového sirupu
  • 2 čtvrtiny vápna
  • 6 lístků máty
  • perlivá voda

Způsob přípravy:
1. Připravte limetku: důkladně omyjte a spařte ve vroucí vodě. Poté ho jemně promněte.
2. Odřízněte „konce“ limetky, položte jej svisle na rovnou část a rozřízněte na polovinu.
3. Odřízněte páteř vápna (obsahuje hodně hořkosti). Poté limetku nakrájíme na menší kousky.
4. Nakrájené limetkové plátky vložíme do vysoké sklenice, přidáme 2–3 lžičky cukru a prohněteme muddlerem.
5. Přidejte lístky máty a znovu jemně (!!!) promněte muddlerem.
6. Naplňte sklenici drceným ledem.
7. Přidejte 40 ml rumu. Vše promíchejte barmanskou lžící.
8. Znovu přidejte drcený led a dolijte perlivou vodou.
9. Užijte si jídlo! Vaše klasické Mojito je připraveno!

S příchutí Mojito (Mohito) – recept na drink

  • 1/2 limetky
  • 2-3 čajové lžičky cukru
  • cca 6 lístků čerstvé máty
  • 40 ml lekko starzonego rumu
  • 40 ml vybrané ovocné pěny, např. Manga nebo jahody
  • na ozdobu: lístky čerstvé máty a moučkový cukr

Způsob přípravy:
1. Připravte limetu: důkladně omyjte a spařte ve vroucí vodě. Poté ho jemně promněte.
2. Odřízněte „konce“ limetky, položte jej svisle na rovnou část a rozřízněte na polovinu.
3. Odřízněte páteř limetky (obsahuje hodně hořkosti). Poté limetku nakrájejte na menší kousky, polovinu nejprve podélně rozkrojte na polovinu a poté obě čtvrtiny nakrájejte na menší kousky (získáte 6 kusů).
4. Do vysoké sklenice vložíme nakrájené limetkové plátky, přidáme 2–3 lžičky cukru a promícháme muddlerem.
5. Přidejte lístky máty a znovu jemně (!!!) promněte muddlerem.
6. Naplňte sklenici drceným ledem.
7. Přidejte 40 ml rumu a 40 ml mangové pěny (jen rozmixujte konzervované mango). Vše důkladně promíchejte barmanskou lžící.
8. Naplňte sklenici drceným ledem a ozdobte čerstvou mátou. Vrch nápoje posypte moučkovým cukrem.
9. Užijte si jídlo! Vaše Mango Mojito je připraveno!